«Οι πιο όμορφοι άνθρωποι είναι αυτοί που γνώρισαν την ήττα, γνώρισαν τα βάσανα, γνώρισαν την απώλεια και βρήκαν τον δρόμο για την έξοδο από τα βάθη. Αυτά τα άτομα έχουν μια εκτίμηση, μια ευαισθησία και μια κατανόηση της ζωής που τους γεμίζει με συμπόνια, πραότητα και μια βαθιά στοργική ανησυχία. Οι όμορφοι άνθρωποι δεν τυχαίνει απλά να είναι».
- Elizabeth Kübler-Ross, MD
Εργάζομαι ακούγοντας και βοηθώντας ενεργά τους ανθρώπους να κατανοήσουν βαθύτερα τα συναισθήματα, τους αγώνες, τις εσωτερικές συγκρούσεις και τα εμπόδια που συμβάλλουν στην εμφάνιση δυσκολιών. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αυθεντική σχέση που δημιουργεί η θεραπεύτρια με τον θεραπευόμενο. Κατά την αρχική συνεδρία διερευνώνται και διευκρινίζονται οι ανάγκες και οι ανησυχίες. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε άτομο. Ο θεραπευόμενος/η ενθαρρύνεται να φέρει τον εαυτό του/της όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα στη συνεδρία, να μιλήσει για ότι περνάει από το νου της/του χωρίς λογοκρισία. Η θεραπεύτρια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα διευκολυντικό περιβάλλον για να εκφραστούν οι δυσκολίες του ατόμου.
Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στην θεραπεύτρια και τον/την θεραπευόμενο/η δημιουργεί την ασφάλεια ώστε να διερευνηθούν δύσκολα συναισθήματα, φαντασιώσεις και σκέψεις. Πολλές από τις δυσκολίες αυτές βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες που κυρίως βιώθηκαν στα πρώτα χρόνια της ζωής με τους πρώτους ανθρώπους που σχετίστηκε το άτομο και εδράζονται μέσα του σαν ένα πρότυπο. Όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, φαντασιώσεις, σκέψεις, έρχονται αναπόφευκτα με την μορφή επαναλαμβανόμενων μοτίβων συμπεριφοράς, που συχνά αποτελούν τη βάση των συμπτωμάτων, στις διαπροσωπικές σχέσεις, την ζωή του/της θεραπευόμενου/ης και συνεπώς στην σχέση με την θεραπεύτρια.
Η ανάπτυξη της ψυχοθεραπευτικής σχέσης μεταξύ θεραπευόμενου/ης και θεραπεύτριας είναι σημαντική. Μέσα από αυτή σκοπός είναι να επεξεργαστούν τα μοτίβα δυσκολιών που αναδύονται στο εδώ και τώρα, να γίνουν ικανοποιητικά διαχειρίσιμες μέσα στο προστατευμένο θεραπευτικό πλαίσιο αρχικά, ώστε σταδιακά αυτή η διαχείριση να μεταφερθεί και στη ζωή εκτός της ψυχοθεραπείας.
Η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από τη φύση των δυσκολιών, τους στόχους και το πόσο βαθιά θέλει κανείς να εργαστεί. Προσωπικά πιστεύω ότι μια βαθύτερη και ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό σου έχει ως αποτέλεσμα την αυτοπεποίθηση, τη σαφέστερη λήψη αποφάσεων και τις πιο ικανοποιητικές και στενές σχέσεις. Κάποια από τα ψυχικά ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μία ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι:
- Προσωπικές και επαγγελματικές αλλαγές
- Ζητήματα σχέσεων
- Ψυχικά τραύματα
- Θλίψη - Κατάθλιψη - Μελαγχολία
- Άγχος - Κρίσεις πανικού
- Φοβίες
- Αντιμετώπιση προκλήσεων ζωής, όπως πένθος, απώλειες, ασθένειες
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής, ψυχική ανθεκτικότητα, αυτογνωσία
- Ζητήματα εαυτού και αυτοπεποίθησης
- Επαγγελματική Εξουθένωση (Professional burnout)