Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις των πιο συχνών ερωτήσεων. Σε περίπτωση που έχετε κάποια επιπλέον ερώτηση παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Υπάρχει η πιθανότητα να μην παρέχω την υπηρεσία που εσείς επιθυμείτε όπως και να μην σας εξυπηρετεί η περιοχή όπου διατηρώ το γραφείο μου. Θα χαρώ πολύ εάν μπορώ να βοηθήσω με την σύστασή μου σε κάποιον συνάδελφο που θα ικανοποιεί το αίτημά σας. Γνωρίζω αρκετούς εξαιρετικούς συναδέλφους που εργάζονται στην Αθήνα όπως και σε ευρύτερες περιοχές της Ελλάδας και θα κάνω ότι μπορώ για να σας προτείνω την πιο βοηθητική επιλογή εφόσον μου το ζητήσετε.

Δεν είμαι ψυχίατρος και αυτό σημαίνει πως εγώ δεν μπορώ να συνταγογραφήσω φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, εάν έχετε αποφασίσει ή αισθάνεστε πως θέλετε να δοκιμάσετε αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης τότε θα μπορούσα να σας παραπέμψω σε κάποιον συνεργάτη μου ψυχίατρο. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική ή και απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις όπου μαζί με την ψυχοθεραπευτική αγωγή συντίθεται το ιδανικότερο σχήμα θεραπείας.

Στην Ελλάδα επισήμως την διάγνωση την δίνει ο ψυχίατρος, αυτό σημαίνει πως ως επαγγελματίας με άδεια ασκήσεως ψυχολόγου δεν είναι αρμοδιότητά μου να δώσω κάποια διάγνωση. Στην ψυχοθεραπευτική σχέση μου μαζί σας αυτή η πληροφορία δεν είναι κάτι βοηθητικό όπως συμβαίνει στην ψυχιατρική σχέση. Το νόημα είναι να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε βάθος και πίσω από μία δυσκολία σας χωρίς να σταθούμε σε μία ταμπέλα.

Ναι, η εμπιστευτικότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ψυχοθεραπευτικής σχέσης και ιδιαίτερα της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας όπου χρειάζεται, σταδιακά, να αισθανθείτε άνετα να αποκαλύψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας στην θεραπεύτρια. Επιπλέον, προστατεύεστε από τον κώδικα δεοντολογία των ψυχολόγων (ΦΕΚ 2344/τ.Β/18-6-2019). Παρόλα αυτά, υπάρχουν και συγκεκριμένοι νόμιμοι περιορισμοί που οριοθετούν την εχεμύθεια της θεραπεύτριας και αυτοί αφορούν στην ασφάλεια και προστασία την δική σας ή κάποιου εμπλεκόμενου ή πολύ περισσότερο κάποιου ανηλίκου. Εάν σας απασχολεί κάτι σχετικό μπορείτε να το συζητήσετε με την θεραπεύτριά σας.

Μία καλή ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι δαπανηρή. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά αυτή τη δαπάνη τότε ίσως χρειάζεται να το προσεγγίσετε με έναν άλλο τρόπο. Προσωπικά προσφέρω 2 συνεδρίες την εβδομάδα, όπου αναλαμβάνω ανθρώπους που είναι άνεργοι, με μικρότερη αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Γνωρίζω πως υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που κάνουν κάτι αντίστοιχο και ίσως είναι βοηθητικό να τους ρωτήσετε απευθείας γι αυτό. Εάν ενδιαφέρεστε για ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία το εκπαιδευτικό κέντρο από όπου έχω λάβει την εκπαίδευση, το ΔΙΚΕΨΥ, παρέχει χαμηλού κόστους συνεδρίες με εκπαιδευόμενους συναδέλφους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διάφορες δομές και κέντρα ψυχικής υγείας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας από όπου μπορείτε να λάβετε περιορισμένο αριθμό δωρεάν συνεδριών.

Η ψυχαναλυτική ή ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ψυχοθεραπευτική σχέση που εδραιώνεται σταδιακά ανάμεσα στην θεραπεύτρια και τον θεραπευόμενο/η. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που για την θεραπεία αυτή απαιτείται σταθερά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως και μπορεί να φτάσει τις τρεις φορές την εβδομάδα.

Αυτή είναι μία συχνή ερώτηση που απασχολεί πολύ κάποιον όταν ξεκινά την ψυχοθεραπεία, ίσως γιατί υπάρχει ήδη στο μυαλό όλων μας η κατανόηση της λειτουργίας μίας φαρμακευτικής αγωγής ως ο ενδεδειγμένος τρόπος θεραπείας. Ωστόσο, η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπευτική αγωγή δεν έχει συγκεκριμένα χρονικά όρια καθώς η ψυχική θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες χωρίς να έχουμε την δυνατότητα αυτό να το ελέγξουμε και να ορίσουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα.